Doktora programının amacı, öğrenciye bağımsız araştırma yapma bilimsel olayları geniş ve derin bir bakış açısı ile irdeleyerek yorum yapma ve yeni sentezlere ulaşmak için gerekli adımları belirleme yeteneği kazandırmaktır. Doktora çalışması sonunda hazırlanacak tezin;
1) Bilime yenilik getirme,
2) Yeni bir bilimsel yöntem geliştirme,
3) Bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulama, niteliklerinden birini yerine getirmesi gerekir.
Doktora programının amacı, bireyleri akademik araştırma yapmaya ve öğretim üyeliği yapma kariyerine hazırlamaktır. Bu bağlamda doktora programı ile başta Gaziantep Üniversitesi olmak üzere ve çevre illerdeki üniversitelerin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümlerindeki öğretim üyesi açığını kapatmak amaçlanmaktadır.
Bu kapsamda bölümümüz öğrenci almaya başladığı tarihten bu yana istikrarlı bir gelişim göstererek son yıllarda bölge üniversitelerindeki Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerine yakın puanlarla öğrenci almaktadır. Bu başarının yakalanmasında, Gaziantep’in sosyo-kültürel gelişmişlik düzeyi ve huzurlu ortamının yanı sıra, üniversitemizin gerek fizikî imkânları gerekse eğitim-öğretim kalitesi bakımından özellikle son yıllarda büyük bir mesafe almasının büyük etkisi olmuştur. Üniversitemizin yakalamış olduğu bu gelişme ve başarı trendi, onun diğer üniversiteler arasında her geçen gün biraz daha öne çıkmasını ve bölgenin parlayan yıldızı hâline gelmesini sağlamaktadır.
Ana Bilim Dalımızda yüksek lisans programı açıldığı hâlde doktora programının olmaması, bölümün öğretim üyesi ihtiyacını karşılayacak öğretim elemanı yetiştirme konusunda da birtakım sıkıntılar ortaya çıkarmaktadır. Bölümümüz araştırma görevlilerinin doktora eğitimlerini başka üniversitelerin enstitülerinde yapmak zorunda kalmış olması, izahı gerçekten çok zor paradoksal bir durum yaratmıştır. Hem bu paradoksal duruma bir son verilmesi hem de ihtiyacımız olan öğretim elemanının karşılanması, hâlâ bölümümüzde araştırma görevlisi olarak görev yapan ve yüksek lisans mezunlarının doktora eğitimi alabilmeleri için doktora programı açılması artık bir zorunluluk hâlini almıştır. Son yıllarda çok sayıda yeni üniversite kurulduğu ve bu üniversitelerin doktora eğitimini almış öğretim elemanı bulma konusunda büyük sıkıntılar yaşadığı dikkate alınırsa, lisans, yüksek lisans eğitimi programları kapsamında öğrenci yetiştiren ve köklü bir geleneği olan bölümümüzün, yeni üniversitelerin ihtiyaç duyduğu öğretim elemanlarının yetişmesi konusunda önemli bir rol üstlenebileceği açıktır.